Warsztaty kulinarne - OSM i Zetka gotują z Katarzyną Bosacką W Zespole Szkół Nr 1 im. Tadusza Kościuszki w Krasnymstawie 25 kwietnia 2024 r. o godz. 12:00 odbędą się warsztaty kulinarne - OSM i Zetka gotują z Katarzyną Bosacką.
Kontakt z kulturą – Zetka w teatrze! Kontakt z kulturą – Zetka w teatrze! Uczniowie naszej szkoły wybrali się w piątek 12 kwietnia na spektakl teatralny ,,Tartuffe, czyli Świętoszek’’. Sztuka ta była wystawiana w Teatrze Powszechnym im. Jana Kochanowskiego w Radomiu. Przedstawienie zrobiło na nas bardzo duże wrażenie. Ciekawa, nowoczesna aranżacja (samochód, telewizor, stół bilardowy, stroje postaci), mimo że sztuka ma już ponad 350 lat, przybliża nam utwór Moliere’a i powoduje, że wciąż pozostaje on aktualny. Komedia ta niezwykle trafnie wypunktowała fałszywą religijność i hipokryzję. Świetną grę aktorów nagrodziliśmy brawami. Po spektaklu czekała na nas niespodzianka: krótkie spotkanie z odtwórczynią roli Marianny – Mileną Jóźwiak, aktorką, która pochodzi z Krasnegostawu. Warto było wybrać się do teatru! Opiekę nad uczniami podczas wyjazdu sprawowali Agnieszka Repeć i Jolanta Jóźwiak.
Dzień Otwarty w ZETCE Dzień otwarty w Zetce. Wtorek, 16 kwietnia 2024r., godz. 9.00. Tego dnia Zetka gościła uczniów z klas 7 i 8 szkół podstawowych naszego powiatu. Przywitaliśmy ich rockowo: muzyką w wykonaniu naszych uczniów grających na perkusji i gitarach elektrycznych. Mocne brzmienia i humorystyczne przedstawienie zawodowej specyfiki Zetki stworzyły dobry klimat do tego, by pokazać, że nasza szkoła to pasje zawodowe i nie tylko…Przesłaniem tej części stały się słowa: ”Bądź wyrazisty. Przyjdź do Zetki i kształć się zawodowo.” Następnie, podczas spaceru po szkole, nasi goście mieli okazję zapoznać się z ofertą edukacyjną na rok szkolny 2024/2025, specyfiką różnych zawodów, realizowanymi projektami, inicjatywami podejmowanymi przez szkołę oraz bazą dydaktyczną. Zainteresowani motoryzacją pytali o naukę w technikum pojazdów samochodowych oraz zawód mechanika w szkole branżowej. Mogli bezpośrednio porozmawiać z naszymi pasjonatami oraz zobaczyć ich motocykle i samochody. Młodzi przyszli „zawodowcy” mogli spróbować sił w spawalnictwie, układaniu fryzur czy branży budowlanej. Dla ścisłych umysłów swój zawód zaprezentowali nasi ekonomiści. Dużym zainteresowaniem cieszyła się szeroko pojęta gastronomia: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz w szkole branżowej. Tradycją tego działu stały się słynne poczęstunki Zetki. Po raz kolejny w promocji zdrowego żywienia wspiera nas Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Krasnystaw, za co bardzo dziękujemy. Podczas dwugodzinnego spaceru po zawodach można było porozmawiać także o wielu realizowanych projektach: Europejskie praktyki Zetki, Świadomi na zdrowie, Zetka ratuje życie czy EcoFlow. Uczniowie Zetki chcieli pochwalić się szkołą, w której realizują swoje aspiracje zawodowe i przekonywali, że ZS nr 1 to: -praktyczna nauka: konkretna wiedza i umiejętności praktyczne pod okiem doświadczonych nauczycieli; -realne doświadczenie: praca z profesjonalnym sprzętem i narzędziami używanymi w danym zawodzie; -perspektywy zawodowe: każdy z naszych zawodowców ma perspektywy zatrudnienia na polskim i zagranicznym rynku pracy. Było świetnie: muzyka, dobry humor, przyjazna atmosfera i fachowość. Nad wszystkim czuwało oko naszego pasjonata kamery, Adriana. Z dumą nosimy bluzy i koszulki z napisem: I love Zetka, bo Zetka stawia na zawód i pasje.
APEL PAMIĘCI POŚWIĘCONY OFIAROM ZBRODNI KATYŃSKIEJ W piątek 12 kwietnia w Zespole Szkół Nr 1 im. Tadeusz Kościuszki odbył się uroczysty apel, podczas którego uczniowie oraz grono pedagogiczne uczcili 84 rocznicę Zbrodni Katyńskiej. Uroczystość rozpoczęła się od wprowadzenia sztandaru i wspólnego śpiewania hymnu. Następnie, uczniowie Michał Piasecki (2tp), Paulina Chojda (1tz), Damian Nizioł (2tp), Nikola Róg (1tz), Igor Głąbicki (2tp), Sylwia Jaremek (5tzm), Klaudia Turkiewicz (5tpe), Karolina Rosolińska (4tz), Sylwia Rosolińska (5tmz), Oliwia Mazurek (1tse) przypomnieli tragiczny los polskich jeńców , który miał miejsce w Katyniu 84 lata temu. Scenariusz akademii oparty został na słowach poezji, tekstach historycznych oraz muzyce podkreślającej dramatyzm wydarzeń. Na zakończenie minutą ciszy uczczono pamięć polskich bohaterów. Na zakończenie uroczystości głos zabrała Pani Dyrektor Szkoły Małgorzata Jędruszczak, która podczas swojego przemówienia nawiązała do wydarzeń sprzed kilkudziesięciu lat, podziękowała również wszystkim za pomoc oraz zaangażowanie w przygotowanie uroczystości.
Obchody 84. Rocznicy Zbrodni Katyńskiej i 14. Rocznicy Katastrofy Smoleńskiej Obchody 84. Rocznicy Zbrodni Katyńskiej i 14. Rocznicy Katastrofy Smoleńskiej Dnia 12 kwietnia 2024r. Zespół Szkół Nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie na czele z panią Dyrektor Szkoły – Małgorzatą Jędruszczak miał zaszczyt uczestnictwa z pocztem sztandarowym, w tym uczniowie: Patrycja Kazanowkska 5 tmz, Zuzanna Linkiewicz 5 tmz i Szymon Mańko 2 tp pod opieką pani Wiolety Kister-Jakubiak na uroczystości upamiętniającej 84. Rocznicę Zbrodni Katyńskiej i 14. Rocznicę Katastrofy Smoleńskiej. Po Mszy Św. w intencji poległych w Katastrofie Smoleńskiej oraz ofiar Zbrodni Katyńskiej sprawowanej w Kościele pw. Franciszka Ksawerego w Krasnymstawie złożono wieńce przed pomnikiem poległych. Obchody zrealizowane zostały przez Starostę Krasnostawskiego pana Andrzeja Leńczuka, Burmistrza Krasnegostawu pana Roberta Kościuka, Proboszczów Krasnostawskich Parafii oraz Krasnostawskie Stowarzyszenie Osób Represjonowanych Stanie Wojennym. Zespół Szkół Nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie dziękuje za zaproszenie. Opracowała: Wioleta Kister-Jakubiak.
VI edycja Gotowania z VIP-ami "Smaki Azji" - konkurs kulinarny w ZS Nr 1 w Krasnymstawie VI edycja Konkursu Kulinarnego „Gotowanie z VIP-ami” już za Nami! 11 kwietnia 2024 r. w Zespole Szkół Nr 1 im Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie odbył się, już po raz kolejny konkurs kulinarny „Gotowanie z VIP-ami” pod hasłem SMAKI AZJI. Do udziału w wydarzeniu zaprosiliśmy uczniów klas siódmych i ósmych ze wszystkich szkół podstawowych powiatu krasnostawskiego. Uroczystość poprowadzili: Wiktoria Głąbicka i Wojtek Weremko – uczniowie 5 klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych. Dzisiejsze wydarzenie rozpoczęła Dyrektor szkoły pani Małgorzata Jędruszczak oraz wicedyrektor pani Katarzyna Mańko witając uczestników konkursu oraz przybyłych gości: Pana Marka Nowosadzkiego - wicestarostę Krasnostawskiego. Pana Witolda Boruczenko – przewodniczącego Rady Powiatu Krasnostawskiego. Panią Ewę Nieścior – przewodniczącą Komisji Oświaty, Kultury i Kultury Fizycznej Starostwa Powiatowego w Krasnymstawie. Pana Marcina Szafrana - właściciela firmy Boster, sklepu z chemią budowlaną i artykułami gospodarstwa domowego w Krasnymstawie. Panią Annę Bobruś – przedstawiciela Społem Chełm sp. z.o.o. - sklep Gama w Krasnymstawie. Panią Agnieszkę Wołoch- wiceprezesa Banku Spółdzielczego w Izbicy. Pana Romana Mrowińskiego - członka zarządu Banku Spółdzielczego w Krasnymstawie. Panią Karolinę Górną- instruktorkę Xtreme Fitness Krasnystaw Panią Agatę Małek - dyrektor Publicznej Szkoły Podstawowej nr 4 im. Jana Pawła II w Krasnymstawie wraz z uczniami: Barbarą Jarocką i Michałem Matysiakiem Panią Marzenę Morylowską - dyrektor Publicznej Szkoły Podstawowej nr 1 im. Adama Mickiewicza w Krasnymstawie i uczennice: Lenę Cichosz, Marikę Stefańczyk. Panią Izabelę Stryjek - sekretarza Szkoły Podstawowej im. Marii Konopnickiej w Izbicy i uczennice: Zofię Swatowską, Zuzannę Sowę. Po części oficjalnej rozpoczęły się konkursowe zmagania. Każdej drużynie towarzyszył asystent – uczennica z czwartej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych: Karolina Rosolińska, Kinga Kaszak oraz Kinga Kowalik. Aby wczuć się w temat VI edycji Gotowania z VIP-ami „Smaki Azji”, uczennice klasy 4tz (Lidia Gustaw i Maria Litkowska) przedstawiły w formie prezentacji multimedialnej tradycyjne potrawy kuchni azjatyckiej m.in. Pad Thai, Ramen, Sajgonki oraz najważniejsze Sushi! Sushi to jedna z najzdrowszych potraw na świecie pochodząca z Japonii. To właśnie tym dzisiaj zajęły się finałowe drużyny. Każda z nich miała przygotować dwa rodzaje Sushi- futomaki i hosomaki. W czasie, gdy drużyny zmagały się z przygotowaniem Sushi, uczennice Karolina Kaczor i Kornelia Majstruk przedstawiły relację ze słonecznej podróży do Hiszpanii i Portugalii w ramach Projektów Unijnych Erasmus +. Następnie uczennice Amelia Łepik i Gabriela Radoń przedstawiły aktualnie realizowany w szkole projekt - EkoFlow, który ma na celu ochronę środowiska w ramach działań Fundacji „Zwolnieni z Teorii”, którego koordynatorem w naszej szkole jest pani Monika Łepik. Podczas przygotowywania przez uczestników Sushi, Julia Muda i Oliwia Mazurek umiliły czas swoimi występami wokalnymi. Uczestnicy konkursu bardzo szybko i sprawnie uporali się z powierzonym im zadaniem. Chyba chcą wstąpić w mury naszej szkoły i już od września zdobywać wiedzę i umiejętności w najlepszej szkole w powiecie. Mamy nadzieję, że podobnie jak Wojtkowi i Wiktorii uda im się zdobyć trzy zawody: kucharza, technika żywienia i usług gastronomicznych oraz czeladnika-kelnera dzięki projektom unijnym, które pozwalają na poszerzenie wiedzy, umiejętności. Jury w składzie: pani Ewa Nieścior, pan Witold Boruczenko, pan Marcin Szafran, miało nie lada zadanie wyłonić zwycięską drużynę. Pierwsze miejsce podniebienia jurorów zdobyło Sushi Publicznej Szkoły Podstawowej nr 1 im. Adama Mickiewicza w Krasnymstawie, czyli drużyna pani Marzeny Morylowskiej z uczennicami: Leną Cichosz, Mariką Stefańczyk. Drugie miejsce ex aequo drużyny: Publiczna Szkoła Podstawowa nr 4 im. Jana Pawła II w Krasnymstawie, czyli drużyna pani Agaty Małek- dyrektor wraz z uczniami: Barbarą Jarocką i Michałem Matysiakiem oraz Szkoła Podstawowa im. Marii Konopnickiej w Izbicy, czyli drużyna sekretarz szkoły Pani Izabeli Stryjek z uczennicami: Zofią Swatowską, Zuzanną Sową. Słowom uznania nie było końca, zarówno dla uczestników konkursu, jak i organizatorów tego wydarzenia. Usłyszeliśmy je m.in. z ust wicestarosty, pana Marka Nowosadzkiego i przewodniczącej Komisji Oświaty, Kultury i Kultury Fizycznej, pani Ewy Nieścior. Konkurs nie odbyłby się, gdyby nie nasi wspaniali darczyńcy i fundatorzy nagród: • Starostwo Powiatowe w Krasnymstawie, • Bank Spółdzielczy w Izbicy, • Bank Spółdzielczy w Krasnymstawie, • Boster sklep z chemia budowlaną i artykułami gospodarstwa domowego w Krasnymstawie, • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie, • Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna ZAGRODA w Zagrodzie, • Firma Agat s.c. w Krasnymstawie, • Sklep Gama w Krasnymstawie - Społem Chełm sp. z.o.o., • Xtreme Fitness Krasnystaw. Serdecznie dziękujemy za zaangażowanie wszystkim, którzy przyłożyli rękę do tego fantastycznego wydarzenia, czyli dyrekcji szkoły: pani Małgorzacie Jędruszczak i pani Katarzynie Mańko, kierownik szkolenia praktycznego pani Kindze Ciurysek, nauczycielkom „katedry gastronomii”: Agnieszce Pawlas, Katarzynie Oleszczuk, Małgorzacie Typiak, Agacie Sadlak- Skrzypek i Agacie Jędruszczak oraz uczniom klas gastronomicznych, najlepszej szkoły w powiecie krasnostawskim i wszystkim uczestniczącym w tym wydarzeniu - I ZETKA. Opracowała: Agata Jędruszczak